Allergenen zijn topprioriteit in de horeca

Klik hier voor meer informatie over allergenen. Iedere horecazaak is volgens de wet verplicht om alle allergenen te vermelden op de menukaart. Dit is belangrijk omdat klanten een allergische reactie kunnen krijgen door een allergeen. 

Voedselveiligheid staat op nummer 1

Wie de horeca opleiding heeft gevolgd weet alles van allergenen af. De voedselveiligheid is voor horecazaken een hoge prioriteit, waardoor het waarschuwen van allergenen op de menukaart belangrijk is om de veiligheid te waarborgen.

Klantvriendelijkheid en een mooie zaak vallen in het water wanneer de voedselveiligheid niet goed is. Rob Geus liet in zijn programma Smaakpolitie meerdere malen zien hoe vies een keuken soms is. Een horecaondernemer is verplicht zijn zaak schoon en hygiënisch te houden. 

De meeste horecazaken voldoen aan de wetten voor voedselveiligheid en doen er dagelijks alles aan om veiligheid te garanderen. Ze gebruiken extra hulpmiddelen, zoals Horeko. 

Een spoedcursus allergenen voor beginnende horecaondernemers

Een allergeen is een bestanddeel van een ingrediënt dat een allergische reactie veroorzaakt. Er bestaan in totaal veertien allergenen, bijvoorbeeld eieren, vis of melkproducten. Bij klanten met een allergie voor een van de veertien allergenen ontstaan levensbedreigende symptomen wanneer ze een allergeen binnenkrijgen. Daarom is het zo belangrijk om allergenen altijd te vermelden op de menukaart.

Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking is allergisch voor één of meerdere allergenen. De meest voorkomende allergenen zijn noten, gluten en koemelk. Horeko geeft inzicht in alle allergenen door een handig hulpmiddel aan te bieden. De Kitchen Manager geeft per gerecht automatisch aan welke allergenen aanwezig zijn.

Allergenen zitten in veel verschillende levensmiddelen

Allergenen zitten in allerlei levensmiddelen die gebruikt worden in gerechten. Denk bijvoorbeeld aan eieren, noten, weekdieren, vis of groente. Doordat de lijst van allergenen zo lang is, vinden horeca-eigenaren het soms lastig om bij ieder gerecht alle allergenen te vermelden.  

Horeko biedt horeca-eigenaren een helpende hand door de allergenen automatisch weer te geven. De Kitchen Manager laat werknemers alle ingrediënten van een gerecht invoeren. Naast de inkoopprijs en levertijd, laat de tool ook zien welke allergenen in de gerechten zitten. Dit maakt het opmaken van een menukaart een stuk handiger.

Hou overzicht met de allergenenlijst

De handige tool van Horeko geeft inzicht in de allergenen van de gerechten. Daarnaast stelt hij een allergenen label op voor ieder gerecht. Deze staat niet op de menukaart, maar stelt alle werknemers op de hoogte van de allergenen. Hierdoor kan de ober de klant vertellen over alle allergenen van een gerecht.

De allergenenlijst is een weergave van alle allergene van een gerecht. Soms is een allergeen gemakkelijk te vervangen wanneer een klant dit wenst. Een andere optie is om op voorhand het allergeen te vervangen, zodat deze niet in het gerecht zit.