Hoe kom je tot een succesvol horeca interieurontwerp?

Een horeca gelegenheid, of dit nu een restaurant, bar of hotel is, wil dat gasten zich er thuis voelen, ontspannen en genieten, want beleving is belangrijk tot aan Instagram toe. Ervaren en ondergaan, daar gaat het om en dat betekend dat een horeca interieurontwerp eens in de zoveel tijd aangepakt moet worden. Het hoeft dan niet perse om een grootscheepse verbouwing te gaan, maar een wijziging in de inrichting, aanpassing in de routing, het updaten van de bar of receptie, het zijn dingen die laten zien dat je actief met het bedrijf bezig bent, dat gastvrijheid bovenaan je lijstje staat en dat je er alles aan doet om de gast te entertainen.

Trends volgen

Een horeca interieurontwerp gaat natuurlijk langer mee dan een seizoen zodat een solide basis belangrijk is. Aanpassingen zijn onvermijdelijk, want door de tijd heen veranderen gewoontes van mensen en daarop moet worden ingespeeld. De opstelling en het type tafels en stoelen kan misschien anders, in een hotel kunnen loungehoekjes gecreëerd of de lobby opnieuw ingericht worden of misschien wil je andere raam- of muurbekleding toepassen. Een kleur en stijl veranderen binnen de inrichting doet ook al veel.

Tijdloze chique, vintage, industrieel, jugendstil, botanisch, eigenlijk kan het allemaal, maar het gaat natuurlijk niet alleen om het volgen van trends. Het horeca interieurontwerp moet in de allereerste plaats uitstralen wat jij wilt zodat je laat zien dat de zaak jouw passie en toewijding heeft. Gasten voelen dat, er wordt over gepraat, op social media gepost en ze komen terug voor die ervaring. Eigenlijk ben je altijd aan het veranderen, het bedrijf continue bij de tijd aan het houden en wordt daardoor als vanzelf de sfeer ook anders. Zo merk je dat het type gasten na verloop van tijd verandert en wordt het belangrijk om een keus te maken welke groep mensen je als klant wilt hebben.

Een professioneel horeca interieurontwerp

Om een horeca interieurontwerp ook echt te laten werken ga je het beste in gesprek met een deskundige op dat gebied. Je bespreekt jouw wensen, wat noodzakelijk is en wat de mogelijkheden zijn binnen het budget. De interieurarchitect haalt het maximale uit het pand door een zo goed mogelijke indeling ter realiseren, zodat je een optimale omzet kunt draaien. Verder kijkt een interieurarchitect niet alleen naar de binnenkant van de zaak, ook de omgeving waarin het pand ligt wordt betrokken bij de plannen voor een nieuw horeca interieurontwerp. Na het aanleveren van het idee kunnen er nog tal van wijzigingen worden doorgevoerd en kan het zo zijn dat je besluit zelf de uitvoering van het horeca interieurontwerp te gaan doen, maar laat je het doen, dan weet je wel zeker dat het hele traject voor je begeleidt wordt. Tot aan de oplevering wordt je helemaal ontzorgd.

Een horeca interieurontwerp is niet alleen van toepassing bij grotere veranderingen of verbouwingen. Ook voor advies over kleuren, materiaalgebruik of het opknappen van de wc-groep kun je bij een interieurarchitect terecht. Wil je over de top, dan kan dat, je hoeft echt niet altijd op zeker te spelen. Een solide basis zegt niks over de stijl, maar alles over slim ondernemerschap.